Większość z nas zaczyna dzień od filiżanki kawy, w Słodkim Wierzynku zaś dzień rozpoczyna i kończy aromatyczna czekolada. Dzięki naszym Mistrzom Cukiernictwa w naszej pracowni już od świtu unosi się zapach świeżo wypieczonych ciasteczek i aksamitnej, topionej czekolady.

Szuflady pełne foremek, z których odlewamy czekoladowe rzeźby, zestawy delikatnych pędzelków, którymi ręcznie malujemy figurki to bez wątpienia istotne narzędzia, które pozwalają nam wydobyć głęboki i intensywny smak z ziaren kakaowca. W Słodkim Wierzynku najważniejsze jest jednak połączenie cukierniczego warsztatu z artystyczną wyobraźnią naszych pracowników. To oni codziennie odkrywają sekrety smaku czekolady i na ich podstawie tworzą niepowtarzalne receptury, które od lat zachwycające naszych klientów.

Każdy dzień w Słodkim Wierzynek zaczyna się od przygotowania czekolady. Na tym etapie najważniejsza jest temperatura. Najpierw podgrzewamy czekoladę, a następnie 2/3 jej masy poddajemy ponownemu schłodzeniu. Stopioną czekoladę mieszamy na zimnym marmurze, a następnie dodajemy do niej trzecią część ciepłej masy, w efekcie czego powoli normuje się jej temperatura i gęstość.

Odpowiednio przeprowadzony proces krystalizacji decyduje o tym, czy czekolada będzie miała odpowiedni połysk i konsystencję. Gdy czekoladowa masa staje się odpowiednio gładka i jednolita, poddajemy ją procesowi kształtowania. W przygotowane formy wlewamy płynną czekoladę, która w odpowiedniej temperaturze zastyga, na stałe przyjmując kształt naczynia.

Praliny i figurki opuszczają formy następnego dnia. Dużą rolę odgrywa tutaj cierpliwość i doświadczenie, bowiem technika wydostania czekoladowych form to moment kluczowy. Wystudzone produkty w niebanalnych kształtach poddawane są następnie procesowi dekoracji – dla nas efekt wizualny jest równie ważny, co walory smakowe. Słodki Wierzynek słynie z precyzyjnych zdobień, uszlachetniających wszystkie nasze produkty.

Gotowe, imponujące słodkości są pieczołowicie przygotowywane do sprzedaży. Nasze łakocie pakujemy ręcznie w eleganckie i oryginalne pudełeczka, które gwarantują że zaklęte w nich połączenie smakowe i aromat nie wydostaną się na zewnątrz opakowania.

Każdy dzień w Słodkim Wierzynku to święto czekolady i cukierników. Nasi mistrzowie od rana czuwają, by wszystkie smakołyki tworzone w naszej manufakturze posiadały odpowiednią konsystencję, smak i zapach – dzięki temu nasze produkty tworzą galerię pysznych słodkich dzieł sztuki.

15 marca obchodzimy Światowy Dzień Cukiernika. W to wyjątkowe święto pragniemy podziękować za waszą pracę, doświadczenie i niegasnącą pasję! To wam zawdzięczamy jedyne niezawodne lekarstwo na każdą chandrę :)